Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΚΤΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ Ν. 3869/2010 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Δυνάμει της με ημερομηνία 19-9-2013 προσωρινής διαταγής του Προεδρεύοντος του Αρείου Πάγου , έγινε δεκτό το αίτημα οφειλέτριας που ζήτησε την προστασία του Αρείου Πάγου με την κατάθεση αίτησης αναστολής ισχύος της δευτεροβάθμιας απόφασης που εξεδόθη κατόπιν εφέσεώς της σε απόφαση Ειρηνοδικείου που αφορά στο νόμο 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
Συγκεκριμένα η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου (όπως την έχουμε σχολιάσει σε παλαιότερη ανάρτηση) ήταν ιδιαίτερα σκληρή , υποχρεώνοντας άνεργη μητέρα δύο ανήλικων τέκνων να καταβάλλει σωρευτικώς ποσό 200€ για μία τετραετία και 511,57€ για 18 έτη για τη διάσωση του ιδανικού μεριδίου της (50% εξ αδιαιρέτου) επί της πρώτης κατοικίας της, το οποίο κοστολογήθηκε υπέρογκα από το Δικαστήριο.
Η οφειλέτρια αφού κατέθεσε αίτηση αναίρεσης, προχώρησε σε κατάθεση αίτησης αναστολής με αίτημα την αναστολή της καταβολής του ποσού που αφορά στη διάσωση της πρώτης κατοικίας της , μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναιρέσεως . Σημειωτέον ότι αναστολή μπορεί να ζητηθεί μόνο για αυτό το ποσό και όχι για το ποσό των μηνιαίων καταβολών επί τετραετία σύμφωνα με ρητή αναφορά του νόμου 3869/2010. Επιπροσθέτως, με την κατάθεση της αίτησης αναστολής, η αιτούσα ζήτησε και προσωρινή διαταγή με αντικείμενο την αναστολή της εκτέλεσης της δευτεροβάθμιας απόφασης , μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής η οποία και θα συζητηθεί μέσα στον μήνα Οκτώβριο από το Συμβούλιο αναστολών του Αρείου Πάγου.
Το δικαστήριο αφού πιθανολόγησε ότι ο η αιτούσα θα υποστεί σφοδρότατη περιουσιακή ζημία  από την εκτέλεση της απόφασης , χορήγησε την αιτούμενη προσωρινή διαταγή.

Αναμένεται η συζήτηση και η έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως αναστολής. 
Παρατίθεται το κείμενο της προσωρινής διαταγής :



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Προς
Τον αρμόδιο για την εκτέλεση της 6/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης , δικαστικό επιμελητή.
Εντέλλεστε να μην εκτελέσετε την παραπάνω απόφαση, κατά την αναφερομένη στη ρύθμιση του άρθρ.  9 παρ. 2 του ν. 3869/2010 διάταξη της, έως ότου το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου (που θα συνέλθει σε Συμβούλιο) εκδώσει απόφαση στην αίτηση που υποβλήθηκε για να ανασταλεί η εκτέλεση της.
Δικάσιμος της αίτησης ορίστηκε η 7 Οκτωβρίου 2013, ημέρα Δευτέρα  και ώρα 13:00.
Η παρούσα ισχύει εφόσον η συζήτηση της αίτησης αυτής θα γίνει στη δικάσιμο που ορίστηκε και αναφέρεται πιο πάνω στο παρόν σημείωμα.

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013
O ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΓΚΑΝΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου