Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Άρειος Πάγος : 150/2013 απόφαση επί αιτήσεως αναστολής Ν. 3869/2010

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 150/2013  απόφασης του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου επί  αιτήσεως αναστολής έγινε δεκτή αίτηση οφειλέτριας η οποία ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης εφετειακής απόφασης δυνάμει της οποίας υποχρεώθηκε αυτή να καταβάλλει στους πιστωτές της, δυνάμει των διατάξεων του Ν. 3869/2010, ποσά έναντι των οφειλών της. Η ρύθμιση των οφειλών της έγινε με βάση τα άρθρα 8§4 και 9§1 Ν. 3869/2010. Σημειωτέον ότι η χορηγηθείσα αναστολή αφορά μόνο στη ρύθμιση του άρθρου 9 του ως άνω νόμου, για τη διάσωση δηλαδή του ιδανικού μεριδίου επί της πρώτης κατοικίας της, καθώς εκ του νόμου δεν αναστέλλονται οι καταβολές που διατάσσονται δυνάμει του άρθρου 8§4 του ιδίου νόμου. Η αναστολή χορηγήθηκε μέχρι την έκδοση απόφασης επί τη αιτήσεως αναιρέσεως , η οποία και θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου.
Το κείμενο της απόφασης έχει ως εξής :
Αριθμός 150/2013
TO ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ TOY ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
(Α1' Τμήμα - ως Συμβούλιο)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Δημήτριο Κράνη, Προεδρεύοντα Αρεοπαγίτη (λόγω κωλύματος του Αντιπροέδρου και του αρχαιοτέρου του Αρεοπαγίτη), Αριστείδη Πελεκάνο -Εισηγητή και Γεώργιο Λέκκα, Αρεοπαγίτες.
ΣΥΝΗΛΘΕ στο Κατάστημα του, στις 7 Οκτωβρίου 2013, με την παρουσία και της γραμματέως Αρτέμιδος Παπαγεωργίου, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:
Της αιτούσας : …. ….. του …., συζύγου ….., κατοίκου Κομοτηνής. Παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Β. Σ.
Της καθ' ης η αίτηση :Ανώνυμης τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία «..........Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία δεν παραστάθηκε ενώπιον του Συμβουλίου.
Σε διαφορά μεταξύ των παραπάνω διαδίκων εκδόθηκε η 19/2012     απόφαση  του  Ειρηνοδικείου  Κομοτηνής  και  στη συνέχεια η 6/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης. Κατά της παραπάνω πρωτοδικειακής απόφασης η αιτούσα άσκησε το ένδικο μέσο της αίτησης αναίρεσης, που συζητείται στο Α1' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κατά τη δικάσιμο της 17 Φεβρουαρίου 2014.
Με την κρινόμενη αίτηση η αιτούσα (αναιρεσείουσα) ζητεί να ανασταλεί η εκτέλεση της 6/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, έως ότου εκδοθεί απόφαση του Αρείου Πάγου επί της παραπάνω αίτησης αναίρεσης.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης αυτής, που ορίστηκε για τη δικάσιμο της 7 Οκτωβρίου 2013, παραστάθηκε μόνο η αιτούσα, όπως παραπάνω αναφέρεται. Ο πληρεξούσιος της αιτούσας ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση και δήλωσε όσα αναφέρονται στα Πρακτικά.
ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ
Η καθ' ης η αίτηση ανώνυμη τραπεζική εταιρία με την επωνυμία «......... Α.Ε.», δεν παραστάθηκε κατά την πιο πάνω δικάσιμο, αν και κλητεύθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα, όπως προκύπτει από την αριθμό 6532Δ/24-9-2013 έκθεση επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή στο Πρωτοδικείο Πειραιώς Γ. Ε. Β. Επομένως, παραδεκτά συζητήθηκε η προκειμένη αίτηση και ως προς αυτή χωρίς την παρουσία της.
Η κρινόμενη αίτηση, με την οποία ζητείται να ανασταλεί η εκτέλεση της 6/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, ως προς τη διάταξη της, με την οποία επιβλήθηκε στην αιτούσα η υποχρέωση να καταβάλλει, για τη διάσωση του ιδανικού μεριδίου συγκυριότητας της επί της κατοικίας της, στην πιστώτρια τράπεζα με την επωνυμία "........Α.Ε." και ήδη καθ'  ης η αίτηση αναστολής, το ποσό των 511,57 ευρώ ανά μήνα για χρονικό διάστημα 216 μηνών, όπως ειδικότερα η καταβολή περιγράφεται αναλυτικά στο διατακτικό της ως άνω αναφερόμενης απόφασης, είναι νόμιμη (άρθρο 565 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ). Από τα έγγραφα που επικαλείται και προσκομίζει η αιτούσα και τη διαδικασία γενικά πιθανολογήθηκε ότι από την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης, ως προς τη διάταξη της με την οποία επιβλήθηκε στην αιτούσα η υποχρέωση να καταβάλλει, για τη διάσωση του ιδανικού μεριδίου συγκυριότητας της επί της κατοικίας της, στην πιστώτρια τράπεζα με την επωνυμία «........ Α.Ε.» και ήδη καθ' ης η αίτηση αναστολής, το ποσό των 511,57 ευρώ ανά μήνα για χρονικό διάστημα 216 μηνών, όπως ειδικότερα η καταβολή περιγράφεται αναλυτικά στο διατακτικό της ως άνω αναφερόμενης απόφασης, θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για την αιτούσα, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής. Επομένως, πρέπει η αίτηση να γίνει δεκτή, όπως ειδικότερα ορίζεται στο διατακτικό.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ την εκτέλεση της 6/2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, ως προς τη διάταξη της, με την οποία επιβλήθηκε στην αιτούσα η υποχρέωση να καταβάλλει, για τη διάσωση του ιδανικού μεριδίου συγκυριότητας της επί της κατοικίας της, στην πιστώτρια τράπεζα με την επωνυμία «........Α.Ε.» και ήδη καθ' ης η αίτηση αναστολής, το ποσό των 511,57 ευρώ ανά μήνα για χρονικό διάστημα 216 μηνών, όπως ειδικότερα η καταβολή περιγράφεται αναλυτικά στο διατακτικό της ως άνω αναφερόμενης απόφασης, έως ότου εκδοθεί απόφαση του Αρείου Πάγου για την από 11 Σεπτεμβρίου 2013 αίτηση αναίρεσης που ασκήθηκε κατά της πιο πάνω προσβαλλόμενης απόφασης και  με τον όρο να συζητηθεί η αίτηση αυτή κατά την ορισθείσα δικάσιμο της 17 Φεβρουαρίου 2014.-
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίσθηκε και δημοσιεύθηκε στην Αθήνα, στις 8 Οκτωβρίου 2013.

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου