Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Δ.Εφετείο Κομοτηνής - Χορήγηση εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου σε μητέρα εκπαιδευτικό, έπειτα από απόρριψη του αρχικού αιτήματος από τη Διοίκηση

Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 528/2013 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής – ως ακυρωτικού δικάζοντος , έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης μητέρας εκπαιδευτικού κατά απορριπτικής απόφασης της Διοίκησης, με την οποία η τελευταία απέρριπτε το αίτημα της μητέρας για απόληψη εννεάμηνης άδειας ανατροφής του τρίτου τέκνου της , με την αιτιολογία ότι, επειδή στο μεταξύ αυτή απέκτησε νέο τέκνο, δεν γίνεται να κάνει σωρευτική χρήση των δύο αδειών.
Το Δικαστήριο όμως κάνοντας ορθή ερμηνεία των διατάξεων, έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση της Διοίκησης , να αναπεμφθεί η υπόθεση σε αυτήν και να χoρηγηθεί η αιτούμενη άδεια στη μητέρα εκπαιδευτικό.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε την 23-10-2013 και μόλις καθαρογραφεί θα αναρτηθεί στο blog

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΕΠΙΔΟΜΑ 176€ - ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠ


Το εργατικό τμήμα του ΑΠ παρέπεμψε στην Ολομέλεια , ως υπόθεση εξαιρετικής σημασίας, την υπόθεση περί καταβολής ή μη του επιδόματος των 176€ σε διάφορες κατηγορίες του δημοσίου τομέα.
Να σημειωθεί  ότι υπάρχουν αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου για το ίδιο ζήτημα , ενώ εκδόθηκε προσφάτως και  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι δεν δικαιούνται το επίδομα αυτό οι δικαστικοί υπάλληλοι . Το επίδομα αυτό θυμίζουμε πως έχει χορηγηθεί σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου τομέα με συνέπεια να εγείρουν δικαστικώς την αξίωσή τους για καταβολή και έτερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων,  βασιζόμενες στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας .
Αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΑΠ διότι πιθανώς να υπάρξει τελικώς παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση.

Πηγή : lawnet.gr

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο Ν. 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων από την Ολομέλεια του ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 3341/2013 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια (αφού καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο), όπως επίσης έκρινε αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, την δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ. Επίσης, κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. 
Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο Ν 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ. 
Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου άρθρου 24 του νόμου 4014/2011 έχουν ως συνέπεια «να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, δεδομένου ότι η αναστολή αυτή επέρχεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου στο νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση του αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής».
Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από το Ν 4014/2011 δεν αναιρούνται από την πρόβλεψη ότι το ειδικό πρόστιμό που επιβάλλεται για το «πάγωμα» της κατεδάφισής τους περιέρχεται στο «Πράσινο Ταμείο». Και αυτό γιατί, μόνο το 25% των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» διατίθενται «αποκλειστικά για τις λειτουργικές του ανάγκες και την εκπλήρωση των σκοπών του», ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί με υπουργικές αποφάσεις να περιέλθει «στο κρατικό προϋπολογισμό, προδήλως εν όψει της οικονομικής κρίσης της χώρας».
Εξάλλου, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «οι εισπρακτικοί και λοιποί σκοποί δεν θα ήταν δυνατόν να θεμελιώσουν λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούν τη θέσπιση ρυθμίσεων με ευρύτερες συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος όπως είναι οι ρυθμίσεις» του επίμαχου νόμου. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λπ. επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011 που προβλέπει την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου». 
Ακόμη, ζητούσαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.

Πηγή : epixeirisi.gr



Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ για απόλυση οροθετικής εργαζόμενης



Την Ελλάδα καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης και του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.
Ειδικότερα, η προσφεύγουσα Ι.Β, φορέας του ιού HIV (AIDS), απολύθηκε από την εργασία της, λόγω της ασθένειας της, μετά από ισχυρές πιέσεις των συναδέλφων της στον εργοδότη της. Η Ι.Β προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη και η απόλυσή της κρίθηκε σε πρώτο βαθμό παράνομη. Ωστόσο, τόσο το Εφετείο όσο και ο Άρειος Πάγος έκαναν δεκτό τον ισχυρισμό του εργοδότη, περί αναγκαιότητας ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης και ανέτρεψαν την πρωτόδικη απόφαση.
Ειδικότερα δε ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε υπέρ της νομιμότητας της απόλυσης της Ι.Β, καθώς «η καταγγελία της σύμβασης της Ι. Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη και την αποκατάσταση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας».
Το ΕΔΑΔ, επιλαμβανόμενο της υπόθεσης, έκρινε ότι τι η προσφεύγουσα υπήρξε θύμα διάκρισης, λόγω της κατάστασης της υγείας της και ότι τα εθνικά δικαστήρια αποφάσισαν υπέρ της νομιμότητας της απόλυσής της, στηριζόμενα σε ανακριβή στοιχεία και αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως αυτόν του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο επιδίκασε  στην προσφεύγουσα αποζημίωση συνολικού ύψους 14.340 ευρώ, για υλική, αλλά και για ηθική βλάβη.
Πηγή : lawnet.gr 

Αδεια ανατροφής σε περίπτωση διδύμων - η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση




Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ονομασία « Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ρυθμίζεται μεταξύ άλλων θεμάτων και το ζήτημα της γονικής άδειας  των δημοσίων υπαλλήλων.


Ειδικότερα, ρυθμίζεται για πρώτη φορά συγκεκριμένα το ζήτημα της άδειας ανατροφής σε περίπτωση πολύδυμης κύησης καθώς ορίζεται ότι σε περίπτωση γέννησης διδύμων , τριδύμων κλπ χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών , με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. 
 Επίσης αναφέρεται ρητά στη δυνατότητα χρήσης του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο στην περίπτωση που η σύζυγος δεν εργάζεται. 
        Αναμένεται η ψήφισή του.